donderdag 27 augustus 2009

The last of the ... Wounaan in Gamboa

Intrigerend, puur, zacht. Zo kunnen we best de cultuur beschrijven van de Wounaan indianen die we bezochten in de buurt van Gamboa. Gekleed in slechts een lende-lapje voor de mannen en een simpel rokje bij de vrouwen (en bij bezoek een kralenbikinietje erbij) kwamen we terecht in een andere wereld op een boogscheut van de grootstad Panama.

Een bezoek aan deze indianenstam vergt enige planning. We moesten toestemming vragen aan het dorpshoofd (via gsm jawel, die hij dan nog merkwaardig genoeg altijd beantwoordt, wat automatisch leidt tot de vraag waar hij die telefoon verstopt...), enkele bussen pakken en dan wachten aan de juiste pier. En zo werden we door het dorp geleid, kregen we uitleg over de medicinale kracht van de planten (van permanente ontharing tot definitieve anticonceptie), werden beschilderd zoals hun voorouders dat ook deden en genoten we van een fantastische lunch met vis recht uit het meer.



Helaas beseffen ook zij dat ze misschien de laatste generatie van deze cultuur zijn, aangezien hun kinderen naar school gaan in de "beschaafde" wereld, met oog op werk (en trouwen) in de stad.

Geen opmerkingen: